Aloita squash

Oletko kiinnostunut kokeilemaan maailman terveellisintä urheilulajia? Tarvitseeko lapsesi mielekkään harrastuksen? Olet nyt oikeassa paikassa. Squash on todettu maailman terveellisimmäksi urheilulajiksi. Tässä artikkelissa saat tärkeimmät tiedot mielekkääseen aloitukseen squashin parissa.

Mitä välineitä squashiin tarvitaan?

Squashmaila ja viisi erilaista squashpalloa.

Omasta takaa tarvitset sisäpelikengät, jotta squashkentällä on turvallista liikkua. Seurallamme on keilahallin alakerrassa squash ja racketball mailoja sekä palloja, joita saa käyttää vapaasti.

Valitse pallo taitotasosi mukaan. Punainen ja mandariinin kokoinen pallo on sopiva ensikertalaiselle. Pallo on hidas ja pomppaa korkealle, jolloin palloralleista tulee pidempiä.

Oranssi pallo on sopiva pelaajille, jotka kokevat punaisen pallon olevan liian hidas omaan makuun. Kannattaa kuitenkin huomioida, että oranssi pallo ei kestä kovia lyöntejä yhtä hyvin kuin esim. sininen tai sinipisteinen pallo.

Sininen tai sinipisteinen pallo sopii pelaajille, joilla on kokemusta mailapeleistä tai on käynyt pelaamassa squashia muutaman kerran.

Punapisteinen tai yksipisteinen pallo sopii hyvin harrastelijoille.

Kaksipisteinen squashpallo on tarkoitettu kilpapelaajille. Useimmiten kaupat tarjoavat tätä palloa, mutta aloittelijalle pallo on haastava, koska se pitää lämmittää toistuvilla kovilla lyönneillä.

Squashin säännöt

 

  • Palloa lyödään vuorotellen etuseinään
  • Pallo saa pompata lattiasta kerran. Myös suoraan ilmasta voi lyödä.
  • Syöttäessä vähintään toisen jalkaterän on oltava syöttöruudussa (punainen pieni neliö lattiassa).
  • Lyöntivuorossa olevaa kuuluu väistää.
  • Palloa ei saa pelata, jos on vaarana osua vastustajaan pallolla tai mailalla. Tällöin peli keskeytyy ja pallo pelataan uudelleen (let) tai lyönti vuorossa oleva saa pisteen (stroke). Erä pelataan 11 pisteeseen, tarvittaessa kahden pisteen erolla. Kolme erää ensimmäisen voittanut voittaa ottelun.    (Lähde: Suomen Squashliitto, squash.fi)

Pidempään versioon säännöistä pääset TÄSTÄ.

Valmennus ja opastus

SC-Rukan junioritoiminnanjohtaja ja puheenjohtaja Kari Niskala opastaa mielellään tutustumaan squashiin. Seuramme tarjoaa myös ilmaista valmennusta ja kenttävuoroja lapsille sekä nuorille. Ota rohkeasti yhteyttä Kariin 050-5842080.